Oplev The Big 5 – Tag på safari i Sydafrika

For mange er udtrykket The Big 5 indbegrebet af safari oplevelsen. Egentlig er det et storvildtudtryk, men bruges primært om luksus safari i dag. I Sydafrika kan du også opleve The Little 5 og The Big 7.

Udtrykket The Big 5 er egentlig et storvildtjægerudtryk, der beskriver de fem dyr, som det var farligst for jægerne at slå ihjel, når de var til fods. Det havde derfor oprindeligt slet ikke noget med safari at gøre, men er nu blevet et meget brugt udtryk, fordi de fem dyr netop er nogle af dem, som mange gerne vil opleve, når de tager på safari. Det er:

  • Elefanter
  • Løver
  • Leoparder
  • Næsehorn
  • Bøfler

The Big 5 lever i store dele af det sydlige og østlige Afrika, men et af de steder, hvor du har bedst mulighed for at se dem, er Sydafrika. Mange af dyrene er nemlig i dag truede, og bestandene lever spredt. I Sydafrika tager du typisk på safari i en park, hvilket gør, at dyrene er beskyttede, og det er nemmere for guiderne at vide, hvor de er.

Gode steder at opleve The Big 5 på safari i Sydafrika

Der findes en række parker i Sydafrika, hvor du kan opleve The Big 5. Dette er bare et udvalg af dem:

  • Kruger: Nationalparken Kruger er et af de bedste steder, hvor du kan se løver. Bestanden af løver er nede på 25-30.000 på hele kontinentet, men i Kruger vil du kunne opleve store flokke af løver.
  • Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve: Parken har haft særligt fokus på at genoprette bestanden af næsehorn, hvorfor det er særligt spændende at opleve dem i parken.
  • Addo Elephant Park: Navnet siger næsten det hele: I Addo Elephant Park er det elefanterne, der er i centrum. I andre nationalparker vil det dog typisk heller ikke være et problem for dig at se elefanter, men er du særligt interesseret i dem, er denne park værd at se.

Sydafrika giver dig også mulighed for at opleve Little 5 og Big 7

I Sydafrika findes der også en lang række andre dyr, der er værd at se end de fem, der hører til The Big 5. Du kan selvfølgelig også opleve giraffer, zebraer, gnuer, flodheste og alle de andre dyr, der også er kendte og elskede af en lang række mennesker.

Du kan dog også opleve de dyr, der kaldes Little 5. Det er en række pattedyr, fugle og insekter, der alle bærer navne fra The Big 5. Det drejer sig om næsehornsbillen, den rødnæbbede bøffelvæver (en fugl), leopardskildpadden, myreløven og springspidmusen, der på engelsk kaldes en elephant shrew på grund af sin lange næse.

Har du en god guide, vil han eller hun helt sikkert kunne udpege dem for dig. Det er sjovt at kunne sige, at du både har set The Big 5 og The Little 5.

Nogle områder i Sydafrika markedsfører sig på, at du kan se The Big 7 hos dem. Det skyldes, at de tæller kysten med, hvor du både har mulighed for at se hvaler og hajer. Har du mod på det, kan du for eksempel dykke med hvidhajer ved at blive sænket ned i et bur, hvor hajerne svømmer helt tæt på.

Dette indlæg blev udgivet i Rejser. Bogmærk permalinket.